«ΧΡΟΝΙΕς ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕς ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ» «Αντιδρούν οι αρχαιολόγοι στην ανέγερση εμπορικού πολυχώρου στην Ακαδημία Πλάτωνος»

Με πρόσφατη απόφαση του, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής                   ( ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π ) ενέκρινε το σχέδιο της εταιρείας  Artume Α.Ε, ευρωπαικού βραχίονα  της Blackrock…για την ανέγερση εμπορικού πολυχώρου μικτής εκμίσθωσης επιφάνειας  55.000 τ.μ ! με εμπορικές και ψυχαγωγικές χρήσεις, σε έκταση 19.7 στρεμμάτων… μεταξύ της λεωφόρου Κηφισού και της οδού Αντιγόνης, σε απόσταση αναπνοής απο τον αρχαιολογικό χώρο.

Η απόφαση του ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π…ενέκρινε την εισήγηση του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γ.Σταθάκη για ….τροποποίηση των όρων δόμησης στα οικοδομικά τετράγωνα που βρίσκονται  στην περιοχή γύρω  απο τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος.                                                                                                                           Οπως αναφέρεται : «η τροποποίηση των όρων δόμησης συνδέεται με την ανάπλαση  και αναζωογόνηση της ευρύτερης περιοχής του Αρχαιολογικού Αλσους της Ακαδημίας Πλάτωνος….και στο πλαίσιο αυτό πρόκειται να συνταχθεί Μνημόνιο Συνεργασίας, μεταξύ του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος και της  Artume Ανώνυμη Εταιρεία Ανάπτυξης ακινήτου  και κινητής περιουσίας  ( Artume Α.Ε ) » .

«Η Ακαδημία Πλάτωνος, ένας ιδιαίτερα σημαντικός αρχαιολογικός χώρος και ταυτόχρονα μια ανάσα ελεύθερου χώρου  του κέντρου της Αθήνας….λειτουργώντας ως πολιτιστικό πάρκο μαζι με τη λειτουργία και του Μουσείου της Πόλης των Αθηνών που εχει χωροθετηθεί  στη θέση αυτή….»μπορεί να μεταμορφώσει την περιοχή»….αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ( ΣΕΑ ) αναδεικνύοντας την περιφρόνηση της κυβέρνησης  για την ζωή των κατοίκων της πολύπαθης περιοχής……..      αλλά και την πλήρη απουσία σεβασμού  στον αρχαιολογικό χώρο και την                               εθνική μας κληρονομιά.

ΕΜΠΡΟΣ 8/7/2017

ΣΧΟΛΙΑ

«Τι είχες Γιάννη, «Παντελή» τι είχα πάντα”…….και  Γιατί αυτή η τακτική δεν τιμά κανέναν.!!

τροποποίηση των όρων δόμησης……??                                                                                       ανάπλαση-αναζωογόνηση……..Η ίδια καραμέλα που επαναλαμβάνεται κάθε 4ετία και ιδιοις ομμασι την απολαύσαμε και επι εποχής του τότε ΠΑΣΟΚ και συνεχιζεται και  επι των ημερών μας…… οπου για την περιπτωση του Πεδίου του Αρεως των Αθηνών προσωρινή και οριστικη παραλαβή της ανάπλασης ουδέποτε πραγματοποιήθηκε.!

Η ανέγερση οποιουδήποτε κτιρίου ή κατασκευής πάνω σε κοινόχρηστους χώρους….δέν ειναι επιτρεπτή. Κάθε τέτοια κατασκευή ειναι κατ’αρχήν κατεδαφιστέα.                               Αλλωστε μια τέτοια ανέγερση μειώνει τον κοινόχρηστο χώρο κατά το μέρος που καταλαμβάνεται απο το κτίριο ή την κατασκευή….πράγμα που αντίκειται στην κορωνιδα του Συντάγματος, το άρθρο 24 παρ.2 καθόσον με την μείωση αυτή βλάπτεται το περιβάλλον και χειροτερεύουν-επιδεινωνονται οι όροι διαβίωσης των πολιτών.

Στην περίπτωση του Πεδίου του Αρεως η συνολική Δασική Εκταση μειώθηκε-σφραγίστηκε-συρρικνώθηκε σε τουλάχιστον 60-70 στρέμμ. ή το 1/4 της συνολικής δασικής εκτάσεως των 235 στρεμμ….απο την εκτεταμένη διάστρωση μαρμαροπλακων-μαρμαροκυβόλιθων-τσιμεντοκυβολιθων και εγκιβωτισμού ογκων οπλισμένου σκυροδέματος-μπετον  6.000 κυβ.μέτρων !!!

Εν κατακλειδι οπως και στην περίπτωση του μουσουλμανικού τεμένους – Πεδίον του Αρεως και σε άλλες περιπτώσεις αναπλάσεων, η μοναδικη αναζωογόνηση…. που θα επέλθη θα αφορά μονο ΤΟ ΠΟΡΤΟΦΌΛΙ μιας μειοψηφιας εργολάβων μελετητών και  «ταγων»  της πολιτείας που θα εμπλέκονται στο έργο.

Advertisements

One response to “«ΧΡΟΝΙΕς ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕς ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ» «Αντιδρούν οι αρχαιολόγοι στην ανέγερση εμπορικού πολυχώρου στην Ακαδημία Πλάτωνος»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s