Το Πεδίον του Αρεως διαμέσου των αιώνων

Το Πεδίον του Αρεως διαμέσου των αιώνων
Είναι Δασική έκταση όπως όλα τα πάρκα της Επικράτειας με αρμόδιο όργανο εποπτείας τόν Δασάρχη.

Διέπεται απο όλους τους Νόμους που συναποτελούν το «Δίκαιο του Περιβάλλοντος» με επιστέγασμα στην κορυφή της πυραμίδος τα άρθρα 24 – 25 του Συντάγματος και 117 περι αναδασώσεων , και τον επι τα οικολογικά ασχολούμενο ν.998 ΦΕΚ 79.

Μολονότι σε δασικές εκτάσεις απαγορεύονται οι οικοδομικές κατασκευές – κτίσματα, εν τούτοις διαχρονικά με Π.Δ (προεδρικά διατάγματα) ή χωρίς, υλοποιήθηκαν παρεκκλίσεις απο τους άνω Νόμους καθώς και απο άλλους σχετικούς.

Αναλύουμε μερικούς ….ΦΕΚ 201/27-7-1887 δηλαδή αμέσως μετά την ένοπλη απελευθέρωση της Ελλάδος απο τον Κολοκοτρώνη και απο την εποχή κιόλας του Βασιλέως Γεωργίου Α’ , διατάσσεται η διαμόρφωση του Πεδίου του Αρεως ως τόπου αναψυχής – πρασίνου και χαράσσονται τα σχέδια του εν σχέσει με τον περίγυρο, δηλ. αποτυπώνεται επι χάρτου και διαμορφώνεται επίσης απαράβατο καθεστώς ισχύουσας Χρήσης Γής, ούτως ώστε να παραμείνει για πάντα Πάρκο σε αρμονία με το Σύνολο.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ 133/16-10-1934 εξελίσσεται σε πιο μοντέρνο πάρκο δηλ. απο μία κηπώδη έκταση και με αυτοφυή δένδρα αποτελούμενη, σε μία Δασική Εκταση δηλ. Αλσος – Πάρκο, Διατηρώντας ΟΜΩΣ πάντα τον Δασικό του χαρακτήρα και απο Νομικής και Πραγματικής πλευράς.

Στο άρθρο 5 παράγραφος 2 του ΦΕΚ 289 νόμου 998/79 αναφέρεται ότι η μέριμνα – βελτίωση – αναδάσωση – προστασία ανήκει στους ΟΤΑ, ή στον εκάστοτε νομίμως τοποθετηθέντα Διαχειριστή.

Σύμφωνα λοιπόν με τα άνω άρθρα του Συντάγματος και τους ανω Νόμους αλλά και με την ΠΡΑΚΤΙΚΗ υπο την Νομική Εννοια, λόγω της μεγάλης προσέλευσης κοινού για αναψυχή, οι επισκέπτες – θαμώνες κατέστησαν το πάρκο ως ενα κοινόχρηστο δημόσιο πνεύμονα πρασίνου αλλά και μνημειακό τόπο, λόγω της ύπαρξης Ιστορικών μνημείων όπως τον Τάφο του Υψηλάντη με το σχετικό άγαλμα του.

Δυστυχώς, διαχρονικά οι εκάστοτε κυβερνήσεις, υπο το πρόσχημα αναπλάσεων – εξωραισμών – εκδηλώσεων – εκθέσεων παραβίαζαν(ουν) με τους Νόμους τους, τούς ήδη υγιείς υπάρχοντες και το Σύνταγμα.
Λόγω της ύπαρξης λοιπόν του ΔΕΛΕΑΡ των ανεξέλεγκτων κοινοτικών κονδυλίων, ενεργοποιήθηκαν διάφορες δήθεν αναπλάσεις.

Στήν υπάρχουσα διαχρονική αλληλογραφία μεταξύ κατοίκων και αρμοδίων ανεξάρτητων αρχών – φορέων του δημοσίου και ΟΤΑ απο έτη 2007-2013, στα σκεπτικά των εγγράφων των εκπροσώπων της Πολιτείας, εντοπίστηκαν σοβαρές αναλήθειες – ασύστολοι ισχυρισμοί – ανυπόστατες αιτιολογήσεις – ασάφειες – αοριστίες, με ηλίου φαεινώτερο συμπέρασμα, ότι: Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ
{ ιδέ αρχείο Blog http://kyameftopedioareos.blogspot.com } ως Δασικής Κηπώδους Κοινόχρηστης περιοχής, αλλά επιθυμεί την δημιουργία μιας αλάνας για την εκτόνωση των υπεράριθμων λαθρομεταναστών και για οργάνωση εκδηλώσεων – φιεστών – εκθέσεων, Οχι για το καλό του κοινωνικού συνόλου….. αλλά για απορρόφηση κοινοτικών – κρατικών κονδυλίων.

Σαφέστατα η φυσιογνωμία του πάρκου αυτά τα χρόνια αλλοιώθηκε – επιδεινώθηκε, αφού κατά την διάρκεια των οικοδομικών αναπλάσεων και κατά παρέκκλιση των δηλώσεων και ισχυριγμών των αρμοδίων, και δένδρα κόπηκαν και δομικά υλικά – τσιμέντα σημαντικού όγκου προστέθηκαν, και χρήματα ΕΣΠΑ εξαερώθηκαν.!!!

Μία συντριπτική πλειοψηφία, κατοίκων και θαμώνων, επιφανείς καθηγητές Πανεπιστημίων – πρώην Υπουργός– νομικοί – επαγγελματίες – στρατιωτικοί, οι οποίοι εστερήθησαν όλα αυτά τα έτη την πρόσβαση, ενυπογράφως και με δημοσιεύσεις αντέδρασαν στα σχέδια των αναπλάσεων. ( Συλλογή υπογραφών – Δημοσιεύσεις σε ΜΜΕ).

Από οικολογικής απόψεως ουδεμία ασφάλεια και αποτελεσματικότητα επετεύχθη, αφού σαφέστατα η ποιότητα του παρεχόμενου οξυγόνου στον αέρα απομειώθηκε λόγω της σταδιακής εξαφάνισης της δασοκαλύψεως.
{ Γνωμοδότηση Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών }. !!!!
Και αφου η Δασοκάλυψη ειναι το ζητούμενο, με την διάστρωση δομικών υλικών, επήλθε εκτεταμένη σφράγιση γής.
Μή χρήσιμες, πολλάκις αυθαίρετες έργασίες, εκτελέστηκαν ( μάρμαρα – οικοδομικά υπερ-κατασκευαστικά έργα από Μπετόν Αρμέ ) εναποτέθησαν πάνω στη Δασική περιοχή, με αποτέλεσμα τόν περιορισμό της σκίασης, λόγω αύξησης της προσπίπτουσας ηλιακής ακτινοβολίας και μετατροπή του πάρκου……………… σε……………………………………………..θερμοφόρα.!!!

Ορατός επίσης ο κίνδυνος για την ασφάλεια – δημόσια υγεία των πολιτών – χρηστών του πάρκου απο την ολισθηρότητα των τεράστιων συμπαγών μαρμάρινων επιφανειών που τοποθετήθηκαν απ’ άκρου εις άκρον και την τοποθέτηση επίσης μαρμάρινων κλιμάκων κατά παράβαση των Νόμων περι μέριμνας ΑΜΕΑ. Νόμος.ΦΕΚ 2621/31/12/09 άρθρο 1 «Προσβασιμότητα Κοινοχρήστων Χώρων Αλσων-Παρκών» απο τα ¨ΑΜΕΑ.¨

Αναμφίβολα τοποθετήθηκε στο Πάρκο όγκος φαραωνικών οικοδομικών κατασκευών πλέον των 6.000 κυβ.μ μπετόν αρμέ ( τουτέστιν η ισοδύναμη ποσότητα ¨6¨ σε αριθμό – 6όροφων πολυκατοικιών) …….Μελέτη – σχεδιασμός – υλοποίηση, εξ’αρχής προαποφασισμένα και αποτυπωμένα στα αρχικά Αρχιτεκτονικά Σχέδια της Μελέτης του 2007, οπως επίσης και στο αντίστοιχο Φυτοτεχνικό σχέδιο.
Προυπολογισμού ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με το υπ.αριθμ.1595/4/7/08 έγγραφο του κ.Δασάρχη, απο συστάσεως του Πεδίου του Αρεως, {19ο αιώνα } κατασκευάστηκαν άνευ αδείας και εις βάρος της δασικότητας και διευρύνθηκαν δρόμοι – δρομίσκοι – μονοπάτια, τα οποία διαστρώθηκαν με συμπαγή δομικά υλικά, όπως επίσης και εγκαταστάθηκαν πολλές αυθαίρετες κατασκευές – κτίσματα. { ιδέ υπαίθριο ελλειπτικό, σατανιστικού τύπου τέμενος, του 1997 }.

Συνεπώς: πιστοποιήθηκε η πρωτοφανής αλλοίωση – απομείωση του κοινόχρηστου ισοζυγίου του συγκεκριμένου ελεύθερου δημόσιου χώρου, ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ πάντα του κοινόχρηστου Δασικού.
Δέν επετεύχθη ουδεμία περιβαλλοντική ευαισθησία, αφου το ¼.των 235.στρεμμ. { 60 και πλέον στρεμμ.} ποσοστό της επιφανείας της συνολικής εκτάσεως του Πεδίου του Αρεως διαστρώθηκε με δομικές κατασκευές.

Αποτέλεσμα:

1) Οτι σκόπιμα πιά παρελήφθη ο ευκόλος εννοούμενος, πλήν όμως πάντα εννοούμενος, μη ευνοούμενος όρος : Αναδάσωση – Αναδασωτέο….και
2 ) Περιορίστηκε η χρηστικότητα απο τον μέσο Ευρωπαίο πολίτη, σύμφωνα και με το άρθρο 8 παρ.1 της ΕΣΔΑ. της ¨Ευρωπαικής Συμβάσεως Δικαιωμάτων του Ανθρώπου¨, αφου ¨παραλείφθηκε η επανόρθωση τυχόν βλαβών και ελλείψεων της δασικής υφής του πάρκου¨ { σκεπτικό αποφάσεως ΣτΕ 677/2010 }.

Και ενω ειναι γνωστό ότι μιά χαρακτηρισμένη Δασική περιοχή αποστραγγίζει απο μόνη της τα βρόχινα ύδατα, αυτοποτιζόμενη παράλληλα, εδώ στο Πεδίο του Αρεως, στο αποκορύφωμα της κακοτεχνίας, λόγω ανύπαρκτων επιβλέψεων, επιβεβαιώνονται δύο τινά:

Ελέγχοντας τους εσωτερικούς και περιφερειακούς δρόμους του πάρκου, διαπιστώνουμε ανύπαρκτο εντοπισμό φιλικών υλικών προς το περιβάλλον, αφού με την αντικατάσταση των ασφαλτοταπήτων των δρόμων από συμπαγείς επιφάνειες μαρμάρων και με πλάκες απο μπετόν αρμέ, σημαντικού πάχους, χωρίς αρμούς, επήλθε Σφράγιση γης, ήτοι το υπέδαφος – κάτω απο τους δρόμους – στερήθηκε την αναπνοή του, καθώς και την ύγρανση του.!!!

Εύλογο και κατανοητό είναι ότι: τα χρήματα του ¨φορολογούμενου χρήστη¨δέν αξιοποιήθηκαν με οικολογικό τρόπο, αλλά με Μπετόν Αρμέ τρόπο, και εις βάρος επιφανειών που ήσαν ακόμη δασικές και φυτευμένες.

Περί του Παρανόμου όλων των κατασκευασθέντων έργων απεφάνθη ο κος Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοικήσεως Αεροπαγίτης Λέανδρος Ρακιντζής, { ΓΕΕΔ Φ.553/09/7552 της 15-6-2009 } ο οποίος θεωρεί ως μόνη Νόμιμη Οικοδομική κατασκευή την ανακατασκευή του κελύφους του κτιρίου του πρώην «Αλσους – Οικονομίδη», καθώς και των εσωτερικών χώρων του. Κάθε δε άλλη εργασία ή έργο, άνευ αδείας, στην υπόλοιπη έκταση του Πεδίου του Αρεως, ………………..ως …. ΠΑΡΑΝΟΜΗ – ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ.

Με την διακήρυξη του Σεπτ.2005 της Νομαρχιακής Αυτοδιοικήσεως Αθηνών – Πειραιώς, πρώην Υπερνομαρχίας, εγκρίθηκε – προκηρύχθηκε ανοικτή δημοπρασία για την επιλογή αναδόχου του έργου «Ανάπλαση του Πεδίου του Αρεως» προυπολ. 9.150.000 ευρώ$$, συμπεριλαμβανομένης αναθεώρησης και ΦΠΑ.
Το 2007 κατακυρώθηκε η Δημοπρασία «Μελέτης – Κατασκευής» στήν εταιρεία Α.Καπετανίδης ΑΤΕΕ.

Σήμερα, εν ετει 2013, μετά απο αρκετά χρόνια, όπως βλέπετε, αυτά τα δαπανηρά εξαγγελθέντα έργα παραμένουν ανολοκλήρωτα – σαφέστατα εκτός επίσημου Χρονοδιαγράμματος και ουδέποτε περαιωθέντα – ουδέποτε παραδοθέντα.

Η Διευθύνουσα Υπηρεσία, αντί να τροποποιήσει και να προσαρμόσει επι το βέλτιστον την Μελέτη, υπολογίζοντας ένα νέο ¨οικολογικότερο – λιγότερο δαπανηρό¨ σχεδιασμό – κόστος και αντιστοίχιση χρηματοδότησης του έργου, προτίμησε να κρατήσει σε πέπλο μυστηρίου τις σχετικές δαπάνες και τα διατεθέντα κονδύλια τα οποία εις ουδένα Ελληνα φορολογούμενο πολίτη έχουν μέχρι σήμερα γνωστοποιηθεί. !!!
Εμφαίνεται σήμερα λοιπόν μία αδράνεια της Διαχειρίστριας Περιφέρειας Αττικής, η οποία κατά την άποψη μας, απο το διάστημα αναλήψεως της ευθύνης της, 2010 – 2013, όφειλε να είχε αποφύγει την ανοικοδόμηση νέων κτιρίων, να είχε μεριμνήσει για την δενδροφύτευση, για την μεταφορά νέων ποσοτήτων υγειούς κηποχώματος, καθώς και γιά άρδευση προς αναζοωγόνηση της βλαστήσεως.
Ενέργειες που όφειλε να πράξει αφού εκ του Νόμου η αγορά δενδρυλλίων και κηποχώματος τυγχάνει για τους ΟΤΑ δωρεάν η’ έστω σχεδόν δωρεάν.

Οσο δε για το απαιτούμενο για τις συγκεκριμένες εργασίες προσωπικό, ειναι ήδη γνωστό ότι είχε εγκριθεί η πρόσληψη 35 ατόμων των σχετικών ειδικότήτων.
Σήμερα εν έτει 2013, η εργολήπτρια ανάδοχος επιχείρηση εξοστρακίστηκε απο τα έργα μέσω των μεθόδων «κήρυξης της ως Εκπτωτης και ως πτωχής».

Εμείς όμως παραμένουμε έκπληκτοι απο τα εξής:

Η Περιφέρεια Αττικής, όλως προσφάτως ανήρτησε στο διαΔίκτυο «Διαφάνεια – Διαύγεια» το έγγραφο της Οικονομικής Επιτροπής της, {απόφαση υπ.αρ.155/2013} εις το οποίο αποτυπώνεται στην 4η Συνεδρίαση το ΙΣΤΟΡΙΚΌ ΑΝΑΒΟΛΩΝ – ΠΑΡΑΤΑΣΕΩΝ & ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑΣ του Αναδόχου για τα Οικοδομικά έργα του Πεδίου του Αρεως, καθώς και την ¨Εξέταση έγκρισης χορήγησης οριακής προθεσμίας περαίωσης χωρίς αναθεώρηση¨.

Σύμφωνα λοιπόν με την παρ.6 του Ιστορικού του άνω εγγράφου, όλο το συνολικό ποσό είχε απορροφηθεί – ( πιθανότατα ) πληρωθεί, ενω τα έργα ακόμη εν ετει 2010 δέν είχαν ολοκληρωθεί και δέν ακολουθούσαν λογικά άλλες εγκρίσεις πληρωμών π.χ….2Ο ΑΠΕ – 3οΑΠΕ – 4ΟΑΠΕ……κ.λ.π.

Συνεπώς: λεφτά υπάρχουν.!!!….και τύποις απορροφώνται………… αλλά…………χρήσιμα έργα δέν πραγματοποιούνται για το Πάρκο, δίδονται δε αφειδώς παρατάσεις επι παρατάσεων και πάντα ταύτα με τη ροή του Χρόνου εις βάρος του Πάρκου.

Με εξαιρετική τιμή

Μαρκαράς Πολύκαρπος Αρχ.Μηχ.Παν.Ρώμης.
ΤΕΕ 46487
M.sc. Ενέργεια – Περιβάλλον. Παν.Πειραιώς-ΕΜΠ.
¨Δίκαιο Περιβάλλοντος¨.

Παρασχάκης Γεώργιος Δικαστικός Επιμελητής Νομ.
¨Δίκαιο Περιβάλλοντος¨

Σχετ.
http://kyameftopedioareos.blogspot.com
https://polmarkarch.wordpress.com

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s