ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΤΟΠΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ – ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ ΕΔΑΦΟΥΣ

Στην ύπαιθρο εν γένει και στα πάρκα – αλση ειδικότερα το έδαφος δέχεται θερμότητα στη διάρκεια της ημέρας μέσω της φυτικής κάλυψης που ενεργεί ως φίλτρο και προς τις δύο κατευθύνσεις.

Όσο διαρκεί η παρουσία του ήλίου, ένα μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας χρησιμοποιείται για τις βιολογικές δραστηριότητες της φυτικής κοινότητας, ένα άλλο μέρος για την εξάτμιση του νερού που απελευθερώνεται απο τα φύλλα των φυτών και ένα τρίτο αντανακλάται στην ατμόσφαιρα

Βέβαια ένα άλλο μέρος παραμένει αποθηκευμένο, αλλά η παρουσία της φυτικής κάλυψης συμβάλλει στόν περιορισμό της ενεργειακής ροής που επιστρέφει στην ατμόσφαιρα στη διάρκεια της νύχτας.

Οι νέες επιφάνειες που δημιουργούνται στις πόλεις μας { Σφράγιση γης εδάφους } δέν λειτουργούν τόσο αποτελεσματικά  όσο η βλάστηση: η επίδραση τους γίνεται αισθητή ιδιαίτερα το καλοκαίρι, όταν οι περισσότερες μεσογειακές πόλεις δοκιμάζονται απο αφόρητες νυχτερινές θερμοκρασίες.

Η αυξημένη αγωγιμότητα, θερμοχωρητικότητα και απορροφητικότητα των κατασκευών απο σκυρόδεμα και άσφαλτο οδηγούν στην συλλογή και αποθήκευση του μεγαλύτερου μέρους της προσπίπτουσας ηλιακής ενέργειας.

Τη νύχτα, όταν η θερμοκρασία του αέρα πέφτει χαμηλότερα από εκείνη του εδάφους, οι επιφάνειες ξεκινούν μια δυναμική διαδικασία εκπομπής θερμότητας, η οποία δεν σταματά παρά μόνον όταν η θερμοκρασία του αέρα ανέβει και πάλι νωρίς το πρωί, με την ανατολή του ηλίου και την επανέναρξη του κύκλου.

Οι επιφάνειες του εδάφους έχουν ασφαλώς κλιματικές επιπτώσεις.

Το μακροκλίμα / μεσοκλίμα επηρεάζεται και απο την θερμοχωρητικότητα των ως άνω επιφανειών, απο την απορροφητικότητας τους, την ανακλαστικότητα, την αγωγιμότητα και την ικανότητα τους για απορρόφηση ύδατος.

Η άσφαλτος και το σκυρόδεμα απορροφούν τεράστιες ποσότητες θερμότητας και η θερμοκρασία των επιφανειών τους φθάνει πολύ ψηλά.
 Έτσι, ΟΙ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ ΑΥΤΕΣ  ΣΥΜΠΕΡΙΦΈΡΟΝΤΑΙ ΩΣ ΔΡΑΣΤΙΚΑ ΘΕΡΜΑΝΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΑ, τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα. 

Επιπλέον, η άσφαλτος και το σκυρόδεμα απορροφούν ελάχιστο ή καθόλου νερό και έτσι δεν παρατηρείται σχεδόν καθόλου ψύξη των εν λόγω επιφανειών λόγω εξάτμισης.    

Στίς περισσότερες από τις περιοχές της Μεσογείου, τα υλικά αυτά ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τις δυσάρεστες θερμοκρασίες που σημειώνονται το καλοκαίρι στις πόλεις.

Με αυτή την κατάσταση, και εφόσον δεν προβλέπονται δυνατότητες διόρθωσης, { εκτός των εκτεταμένων κατεδαφίσεων – καθαιρέσεων }  πρέπει να καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για τη δημιουργία επαρκούς σκίασης.  Μπορούν λοιπόν να φυτεύονται φυλλοβόλα δένδρα με πυκνό φύλλωμα.

Εφόσον μπορεί να αποφευχθεί  η άσφαλτος και το σκυρόδεμα, ο Αρχιτέκτων Μελετητής  {οφείλει } vα αναζητεί φυσικές λύσεις. Μια εξυπηρετική μέθοδος συνίσταται στο συνδυασμό πλακοστρώσεων και ακάλυπτης γης, πράγμα που επιτρέπει την ανάπτυξη της βλάστησης ανάμεσα στις πλάκες.
Ένας άλλος τρόπος δημιουργίας δροσερού και ευχάριστου κοινόχρηστου χώρου συνίσταται στην παροχή νερού απο συντριβανάκια με περίγυρο φυτών.

«ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ
ΠΑΘΗΤΙΚΗ ΗΛΙΑΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ
ΚΟΙΝΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΩΝ / ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ / Joint Research Centre Ispra Varese Italy
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ και ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ»
Μονάδα αλληλεπίδρασης «Ενέργεια – Περιβάλλον»

Αδύνατον τ’ αληθές λαθείν.

αδύνατο να κρυφτεί η αλήθεια

Μένανδρος ( 4ος αιών π.Χ. , Αρχαίος Έλληνας ποιητής)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s