"ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ" ΧΩΡΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ?

Γενικά Χώροι Πρασίνου

Διεθνώς χώροι πρασίνου στην πόλη θεωρούνται τα πάρκα και οι κήποι που διασχίζουν την πόλη, οι μικροί χώροι πρασίνου που δημιουργούνται ως υπολειμματικοί, οι αδόμητοι χώροι αλλά και οι μη διαμορφωμένοι χώροι , που έχουν εποικιστεί από χλωρίδα και πανίδα. Στην Ελληνική νομοθεσία διακρίνουμε την έννοια των κοινόχρηστων χώρων ως κάθε είδους δρόμους, πλατείες, άλση γενικά προορισμένους για κοινή χρήση, ελεύθερους χώρους που καθορίζονται από το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο του οικισμού.

Χώροι πρασίνου μπορούν να είναι:

 • Δημόσια και ιδιωτικά πάρκα και κήποι
 • Φυσικοί χώροι πρασίνου, αλσύλλια, περιαστικά δάση
 • Χώροι αναψυχής και αστικοί χώροι γύρω από κτίρια
 • Πλατείες
 • Κοιμητήρια
 • Παιδικές χαρές και χώροι παιχνιδιού και αθλοπαιδιών
 • Διαδρομές πρασίνου που ακολουθούν δίκτυα κυκλοφορίας
 • Περιβάλλοντες χώροι σχολείων, νοσοκομείων και εκκλησιών
 • Περιβάλλοντες χώροι ρεμάτων, καναλιών αποστράγγισης και ποτίσματος
 • Προκυμαίες
 • Ελεύθεροι χώροι στρατοπέδων
 • Εγκαταλελειμμένοι χώροι (εργοστάσια, οικοδομές) που έχουν εποικιστεί από ενδημική βλάστηση
 • Ιδιωτικοί χώροι πρασίνου-κατοικιών
 • Δενδροστοιχίες
 • Φυτεύσεις σε οροφές και όψεις κτιρίων.

Η βλάστηση από την άλλη έχει ευεργετική επίδραση στα κέντρα των πόλεων με τους παρακάτω μηχανισμούς: Το φύλλωμα απορροφά μεγάλο μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας και τη μετατρέπει σε ενέργεια (φωτοσύνθεση). Έτσι την ημέρα προσφέρει σκιά και μετριάζει τη θερμοκρασία. Αντίθετα τη νύχτα εμποδίζει τη μεγάλου μήκους ακτινοβολία της γης προς τον ουράνιο θόλο (Τζώρτζη, 2000). Με το φαινόμενο της διαπνοής προκαλείται άνοδος της υγρασίας κατά 5 –8%. Έτσι στα ξηρά κλίματα η άνοδος της υγρασίας σε συνδυασμό με την μείωση της θερμοκρασίας προσφέρει πιο ευχάριστο περιβάλλον (Ντάφης, 2001).

Η βλάστηση και ειδικά τα δέντρα με πυκνό φύλλωμα και ισχυρό κορμό λειτουργούν ως ανεμοφράκτες και προστατεύουν από την παρουσία ισχυρών ανέμων και την εμφάνιση παγετού. Επίσης, με την κατάλληλη διάταξή τους στο χώρο μπορούν να κατευθύνουν τον αέρα και να βελτιώσουν τις συνθήκες αερισμού.

Η προσπίπτουσα ηλιακή ακτινοβολία στην επιφάνεια των φύλλων κατά ένα μέρος ανακλάται, κατά ένα άλλο απορροφάται και το υπόλοιπο διέρχεται από αυτό. Η ανακλώμενη ακτινοβολία αποτελεί μόλις το 20% της προσπίπτουσας αποτρέποντας το φαινόμενο της θάμβωσης και της θερμικής φόρτισης των γειτονικών κτηρίων(Τζώρτζη, 2000, Georgi & Zafeiriadis, 2006).Το διερχόμενο απαλό φως δημιουργεί ηρεμία επιδρώντας θετικά στην ψυχική υγεία.

Αποτελεί φυσικό σκίαστρο που λειτουργεί ανάλογα με τον όγκο, το ύψος, το είδος και το φύλλωμα των δένδρων. Σημειώνεται ότι τα φυλλοβόλα όταν βρίσκονται νότια ενός αντικειμένου το σκιάζουν το καλοκαίρι ενώ το χειμώνα επιτρέπουν τη διέλευση της ηλιακής ακτινοβολίας.

Σημαντική είναι η επίδραση των φυτεύσεων στη συγκράτηση των στερεών σωματιδίων στα φύλλα και τα κλαδιά με μηχανικό τρόπο, ο οποία στη συνέχεια απορρέει με το νερό της βροχής.

Ανάλογες επιδράσεις ασκούνται στις πλημμύρες, στα υπόγεια νερά, στην αύξηση των χαμηλών θερμοκρασιών, στη ρύπανση του αέρα, στους θορύβους, στις συνθήκες φωτισμού και θάμβωσης, στον εξαερισμό της πόλης, καθώς και στις διαβρώσεις του εδάφους. Για κάθε περίπτωση ή συνδυασμό περιπτώσεων εφαρμόζονται ανάλογες τεχνικές. Για να γίνουν όλα αυτά απαιτείται:

 1. Το 30% περίπου της πόλης να προορίζεται για χώρους πρασίνου
 2. Οι χώροι αυτοί να είναι επίκαιρα τοποθετημένοι.
 3. Τα πάρκα να μην έχουν μικρότερη διάσταση 100 μ. εκάστη πλευρά.
 4. Τα πεζοδρόμια να επιτρέπουν τη φύτευση αρκετά μεγάλων δένδρων.
 5. Συμμετοχή στο σχεδιασμό ειδικών επιστημών.

Στις ήδη διαμορφωμένες πόλεις μπορούν να επιχειρηθούν:

 1. Αξιοποίηση όλων των ελεύθερων επιφανειών στον αστικό ιστό
 2. Αύξηση του όγκου του πρασίνου στις υπάρχουσες επιφάνειες με εγκατάσταση μεγάλων φυτών – δένδρων.
 3. Αποκατάσταση των προκηπίων, ως κήπων με δένδρα.
 4. Διαπλάτυνση των πεζοδρομίων για εγκατάσταση μεγάλων δένδρων.
 5. Δημιουργία δικτύων πρασίνου
πηγή: eco-textile


ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΉ  ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ  του  ΔΑΣΙΚΟΥ  ΠΑΡΚΟΥ  μας


Την τελευταία 5ετία «λόγω αναπλάσεων» το Πεδίον του Άρεως παρέμενε απότιστο. Η πολιτεία μας ισχυρίζεται  ότι αδυνατεί να το ποτίσει, γιατί δεν ολοκληρώθηκε η εργολαβία!!    Όμως όλοι οι «περαστικοί» εργολάβοι των χωματουργικών –  σκυροδεμάτων ουδέποτε  πότισαν ούτε το ποτίζουν. Επιπλέον δεν πραγματοποιήθηκαν οι επιβεβλημένες φορτοεκφορτώσεις και η κατάλληλη διάστρωσης υγειούς κηπευτικού χώματος, ούτε έγιναν κηπευτικές σκαπτικές εργασίες.    
Σχετικά με τις γεωτρήσεις: Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν τρεις υπόγειοι ποταμοί. 
Επιπροσθέτως γνωρίζουμε ότι υπάρχουν και τρεις γεωτρήσεις {συμπεριλαμβανομένης και της γεωτρήσεως εντός του χώρου του Πανελληνίου Γ.Σ και που ανήκει στη δασική έκταση του Πεδίου του Άρεως } 
Ακούσαμε ότι οι γεωτρήσεις (της αναπλάσεως) δεν ενεργοποιήθηκαν καθότι η συνδεσμολογία τους δεν ολοκληρώθηκε. Όμως επί σειρά δεκαετιών γνωρίζουμε ότι ο Π.Γ.Σ αξιοποιεί μία από τις τρεις γεωτρήσεις. 
Και αναρωτιόμαστε ….στο  «ΠΑΡΑ» πέντε της επικείμενης Καταστροφής του πάρκου γιατί να μην αξιοποιηθούν υπέρ του πάρκου και οι τρεις γεωτρήσεις, αφού είναι γνωστό τοις πάσι ότι όλη η περιοχή του Π.Γ.Σ είναι Κοινόχρηστη και τμήμα του   ΠΕΔΊΟΥ ΤΟΥ Άρεως ?;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

Κρίνε δίκαια

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ !  ΤΙΣ ΠΤΑΙΕΙ ?΄΄;;;;;;;;;;;;;   

Advertisements

One response to “"ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ" ΧΩΡΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ?

 1. Παρατηρούμε το παράξενο φαινόμενο, στο αγαπητό πάρκο του Π.Α να φυτρώνουν πλησίον του Κωνσταντίνου και κατά μήκος του οδικού άξονα περιπάτου, δηλαδή σιδερένιοι κόκκινοι κορμοί δένδρων………με ότι αυτό συνεπάγεται.Αναρωτιόμαστε μήπως οι σπόροι τους προέρχονται από τους μεταλλαγμένους εξ Αμερικής;;;? Τα λέμε αυτά καθότι στη θέση που "φύονται" τώρα τα κολωνοσίδερα, από ανέκαθεν και άνω του αιώνα εφύοντο δένδρα και θάμνοι.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s